Zupka Pomidorowa

Zupa pomidorowa to klasyk polskich stołów. To także pewniak, że raczej nie będzie wtopy i gościom będzie smakowało.

Moja mama robi najlepszą pomidorową na świecie i to na niej się wzorowałam…moja jest tylko jakby…chudsza:-)

Do bulionu drobiowego (rzecz jasna sporządzonego przeze mnie własnoręcznie) dodaję za pasteryzowane pomidory i dwa świeżutkie. Gotuję aż uznam, że pomidory się rozgotowały. Następnie biorę sito, chochlą nalewam bulion z pomidorami i przecieram łyżką aby oddzielić miąższ od skórek. Powtarzam tę czynność aż uznam, że w mojej zupie nie pływa już żaden surowy pomidor odziany w skórę. Ten zabieg pozwoli nam przetrzeć pomidory na gładko. Gdy już wszystko jest przetarte dodajemy mały koncentracik z Łowicza i rozprowadzamy. Następnie solimy, pieprzymy i dodajemy śmietanę. Śmietanę rozprowadzamy najpierw w  niewielkiej ilości zupy. Kiedy ta niewielka ilość ładnie się połączy wlewamy śmietanę do zupy. Oczywiście wystarczą dwie łyżki, nie wlewajmy śmietany na siłę ona jest tylko do zabielenia. Smakujemy, dodajemy przypraw w razie potrzeby i gotowe!

Smacznego!