Zawijaski

Zawijaski są bardzo wdzięczne i smaczne…idealne jako przekąska do wieczornego drinka ze znajomymi.

Zdjęcie przedstawia zawijaski przed włożeniem do piekarnika. Po wyjęciu ilość tłuszczyku w boczku znacznie spada, ser bardzo miło rozpływa się wewnątrz zawijaska a boczek jest pięknie zrumieniony.

Cienkie plasterki boczku obsmażam na teflonowej patelni bez tłuszczu z każdej strony i obsypuję czerwoną słodką papryką w proszku. Już na tym etapie tłuszcz zostaje częściowo zredukowany. Kawałek sera typu camembert lub brie zawijam w każdy plasterek boczku dokładając jednocześnie śliwkę suszoną. Sakiewki zawiązuję szczypiorem uprzednio zahartowanym wrzątkiem. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam tyle aby ser nie zdążył wypłynąć.

Wyjmuję i wcinam:-)

Smacznego!