Zapiekanka Na Sposób Grecki

60168892_2049145978713422_8981497070930100224_n

Dziewczyneczki moje kochane, coraz częściej słyszę wasz zapał do tworzenia kuchni wegetariańskiej, który przyćmiony jest brakiem wyobraźni i doświadczenia w komponowaniu i dosmakowywaniu potraw bezmięsnych. Dziś śpieszę wam na ratunek z grecką zapiekanka. Dla mnie to istny cud nad Wisła pochodzenia greckiego…lecz dla chłopów już niekoniecznie 🙂 … Babo !! zrób chłopu kotleta !! niech się truje miażdżycowiec jeden a sama zjedz warzywka i bądź piękna i gładka 🙂 Nie ma co uszczęśliwiać kogoś na siłę. Nie zje … polezie na kebsa i przywlecze jakąś salmonellozę albo inne cholerstwo 🙂

Do stworzenia zapiekanki będziemy potrzebowały ziemniaków, bakłażana, papryki, sera feta, pomidorów bez skórki, cebuli, czosnku, oregano … no i wiadomo soli oraz pieprzu mielonego na świeżo.

Duże dwa ziemniory gotujemy w całości w łupince tak na pół twardo. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i czekamy aż puści gorzkie soki. Odciskamy go na papierowym ręczniku i grillujemy na patelni z dodatkiem lyżki oliwy. W rondelku dusimy cebulkę pokrojona w kosteczkę razem z dwoma ząbkami czosnku na dwóch łyżkach oliwy. Dodajemy pomidory, oregano, sól oraz pieprz i dusimy. Dla bardziej aksamitnego wyrazu pomidorów dodajmy łyżeczkę masła. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki pokrojone w plastry, bakłażana i przykrywamy pomidorowym sosem z rondla. Następnie układamy paprykę pokrojona w plastry i zapiekamy całość 45 minut. Po wyjęciu zapiekanki kruszymy ser feta i skrapiamy oliwa. Voila!! Życzę smacznego kobiety moje drogie 🙂