Wylightowane Placki Ziemniaczane

DSC_0018

 

Wylightowane placki ziemniaczane to inaczej suchotniki z piekarnika zamiast smażonych opojów z patelni 😉 Ta wersja to doskonała alternatywa tradycyjnych racuchów dla nieugiętego sportowca 😉 Nie ciążą na brzuszku i nie są opite olejem. Dodatek w postaci serka wiejskiego czyni zwykłego racucha wykwintnym placuszkiem 🙂

Kilka ziemniaków obieram, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach. Odciskam z wody na sitku i wrzucam do miski. Dodaję jajko, łyżkę mąki (np. kukurydzianej wtedy kolor jest piękny) i dwie łyżki kaszki kuskus, małą cebulkę pokrojoną w kostkę a także trzy czwarte szczypioru od dymki (reszta szczypiorku idzie do serka). Doprawiam solą i pieprzem. Chwilę to musi postać aby kaszka naciągnęła wilgocią i możemy piec. Blachę wykładamy pergaminem i smarujemy go olejem. Formujemy okrągłe placki na blasze i pieczemy w rozgrzanym piekarniku po 15 minut z każdej strony tak aby były rumiane. Do serka wiejskiego dodajemy poszatkowaną 1/4 szczypioru od dymki, doprawiamy do smaku pieprzem i serwujemy obok gotowych placków 🙂

Smacznego!