Witaminki, Witaminki…Dla Chłopczyka I Dziewczynki

DSC_0578

 

Nie wiem jak Wam, mnie łosoś się nie nudzi. Szczególnie wtedy, gdy nie mam czasu na gotowanie a kiszki skręca głód. Nie ma nic prostszego w przyrządzeniu jak pieczony łosoś. Dziś propozycja łososia na szpinaku z sałatą pełną witamin. Wyjątkowo niecierpliwi osobnicy opcję szpinaku mogą pominąć. Ja jednak nie rezygnuję ze szpinaku, preferuję zielone szaleństwo 🙂

Łososia myjemy, kroimy, solimy i wstawiamy do porządnie nagrzanego piekarnika na 20 minut. Szpinak myjemy, odwirowujemy z wody i wrzucamy na patelnię z łyżką oleju rzepakowego i posiekanym ząbkiem czosnku. Dopiero kiedy szpinak zblanszuje nam się na dobre solimy odrobiną morskiej soli. Gotowy mix sałat (ja wybieram ten z rukolą) wrzucamy do miski, dodajemy pomidorki, cebulę i przyrządzamy dresing. Sześć łyżek oliwy, łyżka musztardy słodkiej, zgnieciony ząbek czosnku…i kręcimy na gładki sos. Polewamy nim sałatę. Dalej wszystko kręci się już samo…szpinak na talerz, na to łosoś, obok sałata piękności i zdrowego życia 😉

Smacznego!