Towarzysz Pieróg

 

Towarzysz Pieróg to przepis na pieroga niby ruskiego. Taki on ruski jak ja francuska!…Dziś w wersji z karmelizowaną cebulką. Danie przyjemne i miękkie w konsystencji, doskonałe dla wegetarian.

Najpierw bierzemy się za ciasto. Przesiewamy do miski trzy szklanki mąki, szczyptę soli, dolewamy szklankę ciepłej wody i łyżkę oliwy. Zagniatamy i dajemy ciastu czas na odpoczynek. Muszę nadmienić, że przepis na to ciasto jest niezawodny.

Następnie potrzebujemy jednakowe części twarogu i ziemniaków. Pół kilo twarogu i pół kilo ziemniaków. Proponuję twaróg półtłusty. Ziemniaki gotujemy i miażdżymy razem z twarogiem lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masa musi być jednolita. Podsmażamy dwie cebule tak aby się zeszkliły i dokładamy do masy serowo-ziemniaczanej. Farsz solimy według uznania i dodajemy łyżkę grubo mielonego pieprzu (to ważne aby nie był miałki) Jeżeli nie mamy młynka pieprz zawijamy w lnianą ściereczkę i tłuczemy młotkiem, to świetny i sprawdzony sposób. Ciasto na pierogi wałkujemy i wykrawamy kółka szklanką. Następnie rozwałkowujemy na grubość dwóch milimetrów. Im ciasto będzie cieńsze tym lepsze będą pierogi. Farsz wkładamy na środek ciasta (staramy się jak najwięcej go zmieścić) i sklejamy paluszkami bardzo dokładnie. Nie proponuję maszynek do sklejania pierogów bo wtedy zmieści się nam żałośnie mało farszu.

Teraz pora na karmelizowana cebulkę. Kilogram cebuli obieramy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżka oleju. Wsypujemy płaską łyżkę cukru i solimy do smaku. Teraz na wolnym ogniu pitrasimy cebulę. Ten proces trochę potrwa ale warto być wytrwałym. Cebula będzie brązowiała w miarę jak  będzie karmelizował się  jej naturalny cukier. Ten, który wsypaliśmy będzie tylko nieco podkreślał jej naturalną słodycz. Gdy cebulka będzie już brązowa (nie mylić z przypalona cebulą) to znak, że jest w gotowości powędrować na pierogi.

W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę i kiedy się już zagotuje wrzucamy pieraski. Pierożki utoną w wodnej kąpieli a kiedy się już ugotują radośnie, jeden po drugim zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy cedzakiem wyciągamy pierogi na talerz i nakładamy karmelizowaną cebulkę.

Smacznego!