Tiramisu Deser

DSC_0883

 

Tiramisu deser to bardzo szybki w wykonaniu i diabelsko smaczny deser. Najczęściej robię go dla gości, którzy nie preferują nurtu eko…sama zaś przyglądam się chciwie tej konsumpcji wyzierając spoza winkla 🙂 Produkt groźny dla osób dbających o linię 😉

W miseczce przygotowuję potrójne espresso, czekam aż ostygnie  i dodaję dwie łyżki syropu do kawy Irish Cream i łyżkę spirytusu. Następnie kartonik śmietany kremówki ubijam z kopiastą łyżką cukru pudru. Dodaję serek mascarpone i mieszam wszystko na gładką masę. Okrągłe biszkopty zanurzam w kawie na chwilę po czym wyjmuję i układam na masie śmietanowej. Znowu masa i znów nasączony biszkopt. Na biszkopcika sypię trochę kakao za każdym razem. Trzeba uważać na proces nasączania…zanurzamy biszkopta tylko na dwie sekundy, w przeciwnym razie biszkopt wypije tyle kawy, że trudno go będzie po tym wyjąć. Pucharki wkładam do lodówki na kilka godzin…lub dla niecierpliwych…na godzinkę. Znika w szybkim tępie ;-)…uff…aż się rozmarzyłam…

Smacznego!