Tarteletki Z Konfiturą Z Czerwonej Cebuli

DSC_1100

 

Tarteletki są wyśmienitym pomysłem na przystawkę. Ja zabieram do pracy zamiast kanapki i mam wtedy prawdziwy bal…Konfitura z czerwonej cebuli to lek na każde zło, doskonała do serów, wędlin, mies…oraz łyżeczką ze słoika wprost do buzi 🙂

Aby zrobić spód, przesiewam półtorej szklanki mąki (tutaj z orkiszem) dokładam 4/5 pokrojonej kostki zimnego masła, dodaję dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i szczyptę soli. Ciasto szybko zagniatam i wkładam do lodówki na godzinę. W tym czasie robię konfiturę do wypełniania gdyż jej przygotowanie wymaga nieco zaangażowania i dokładności. Pięć dużych czerwonych cebul kroję w półplasterki i wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym (ok 5 łyżek) Kiedy cebula zmięknie dorzucamy dwa ząbki czosnku posiekane na drobno i chwilę zasmażamy na wolnym ogniu. Następnie dokładamy 3 łyżki miodu, 6 łyżek octu balsamicznego i pół szklanki czerwonego wina (ja dodałam słodsze wino, domowej roboty ale można dodać czerwone wino wytrawne) Dosypujemy szczyptę suszonego tymianku i dusimy dotąd aż cebula przejdzie wszystkie etapy przemian. Po odparowaniu płynów musi się karmelizować więc ściemnieje, następnie w etapie końcowym musi lekko przypominać  powidła śliwkowe. Kiedy już uzyskamy pożądany efekt konfitury dosalamy ją do smaku i wyjmujemy ciasto. Cieniutko wykładamy nim foremki do tarteletek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy aż się zarumieni ok 20 min. Musimy obserwować ciasto w foremkach aby się nie unosiło do góry więc czasem trzeba jeszcze w piekarniku nakłuwać je widelcem aby je odpowietrzyć. Kiedy spody już ostygną  wyjmujemy je z foremek i faszerujemy konfiturą a następnie pokruszonym serem (ja użyłam greckiego sera typu feta z ziołami) Tarteletki wstawiamy jeszcze do piekarnika na jakieś 12 minut aby ser się podpiekł. Wyjmujemy i czekamy aż ostygną.

Smacznego!