Tarta

 

Może serwować jako  kanapki do  pracy lub przyrządzać na  kolację. Ja użyłam mąki z orkiszem żeby była także zdrowsza. Półtorej szklanki mąki przesiewam do miski i dodaję 4\5 schłodzonej kostki masła, dwie łyżki zimnej wody, łyżkę oliwy i szczyptę soli. Zagniatam szybko ciasto i wkładam do lodówki. Paczkę szpinaku wrzucam na chwilę do wrzątku. W ten sposób go blanszuję i pozbawiam wody. Po krótkiej chwili wyjmuję szpinak i osączam z wody. Nie można go długo trzymać w wodzie bo się rozgotuje.  Po godzinie ciasto wyjmuję z lodówki i rozkładam w foremce na grubość pół centymetra formując także brzegi. Ciasto podpiekam 15 minut w piekarniku. Czekam aż ostygnie i rozkładam szpinak, suszone pomidory z oliwy, kawałki szynki. Rozkłócam jajko, dodaję trzy łyżki śmietany, garść żółtego sera i dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Mieszam wszystko i dodaję szczyptę soli  i gałki muszkatołowej. Masę wylewam na ciasto z dodatkami i zapiekam 40 minut.

Smacznego!