Sylwestrowe Skrzydło

DSC_1021

 

Ostre, wystrzałowe i kolorowe sylwestrowe skrzydło. Wyczuwalna lekka słodycz miodu doskonale połączy się z …Sowietskoje Igristoje, nieodłącznym elementem sylwestrowego dance. Gdy na parkiecie królować będzie Boney M, prowadząc za rękę partnerkę lub partnera, drugą ręką ściągamy skrzydło ze stołu i łączymy  przyjemne z jeszcze przyjemniejszym…

Skrzydła myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Kilka ząbków czosnku siekamy, to samo z kawałkiem imbiru, papryczką chili. Mieszamy składniki z jogurtem naturalnym, dodajemy płatki suszonego chili, łyżeczkę kurkumy, pieprz grubo mielony i łyżkę musztardy. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę kminu rzymskiego i łyżeczkę kolendry. Zgniatamy w moździerzu i dodajemy do marynaty. Skrzydła zatapiamy w marynacie na jeden dzień. Dnia następnego przygotowujemy panierkę. Przesiewamy mąkę, paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek granulowany, kurkumę i płatki suszonego chili do miski i dodajemy sól. Wyciągamy skrzydło z marynaty i obtaczamy mąką z przyprawami pamiętając o tym, żeby marynata została na skrzydełku. Na rozgrzaną patelnię (ja użyłam grillowej gdyż dostałam ją na gwiazdkę i nie mogłam doczekać się użycia. Efekt super:-) z oliwą lub olejem kolejno z obu stron obsmażamy przez chwilę skrzydła. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na blasze. Na opcji z grillem opiekamy skrzydła po jednej i drugiej stronie smarując miodem.

Smacznego!