Spaghetti Z Rukolą

DSC_1135

 

W walce  o gładkie udo i jędrną pupę wystartowało lekkie  spaghetti z rukolą. Fanów mięsa namawiam na wypróbowanie przepisu. Zwolenników tej orzechowej w smaku zieleniny zapewniam o niekwestionowanej satysfakcji podniebienia.

Makaron spaghetti pełnoziarnisty gotujemy ok 6 minut, tak aby był mocno al dente i nie płuczemy go zimną wodą po odlaniu. Rozgrzewamy dwie łyżki oleju rzepakowego na patelni i podsmażamy jedną cebulkę a następnie 10 pokrojonych w kostkę pieczarek. Kiedy woda odparuje z grzybów dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku i jeszcze tylko przez chwilę trzymamy na ogniu. Dodajemy dwie puszki pomidorów bez skórki i próżymy aż się rozpadną i lekko odparują wodę. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżkę masła, łyżkę cukru i pieprz oraz słodką paprykę w proszku. Dodajemy łyżkę suszonego oregano. Makaron wrzucamy do garnka z sosem, i na lekkim ogniu dogotowujemy go w sosie na zupełne al dente. Dodajemy dwie garście rukoli i mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!