Śmieciówka

Lekka, pachnąca i kolorowa…możesz wrzucić do niej ulubione warzywa i zawsze będzie pyszna!

Do zimnej wody (mniej więcej półtora litra) wkładam trzy skrzydełka z kurczaka, kawałek selera z łodygą, pietruszkę, marchewkę, pora, listki laurowe, ziele angielskie i ziarnka pieprzu. Gotuję w ten sposób wywar do momentu aż mięso porządnie się ugotuje (czyli swobodnie będzie odchodzić od kości). Wyjmuję skrzydła wraz z warzywami i przecedzam wywar przez gazę (mięsko i warzywa z rosołu drobno kroję i to jest najszczęśliwszy moment w życiu moich psów:-) .

Jeśli ma być „fit” to zbieram tłuszcz  z powierzchni wywaru, jeśli nie to zostawiam w obecnej wersji. Do wywaru dodaję ulubione warzywa (brukselkę, kalafiora, marchew, zielony groszek, fasolkę szparagową żółtą i zieloną) i gotuję aż zmiękną. Następnie zaciągam śmietaną, wsypuję świeży koper i natkę…hmmm ten zapach!

Serdecznie polecam!