Słodko-Pikantne Skrzydełka

 

To jeden z moich ulubionych przepisów. Bardzo prosty w wykonaniu a w smaku niezawodny!

Skrzydełka myję, nacieram solą i tak chwilę stoją. Następnie do naczynia ze skrzydełkami wrzucam pół słoiczka musztardy (ja dodaje kozacką ponieważ ma lekko słodkawy smak i nie jest bardzo ostra, w przypadku musztardy rosyjskiej powinniśmy uważać bo możemy przedobrzyć sprawę:-) , dwie łyżki papryki słodkiej w proszku, łyżeczkę curry, pół łyżeczki granulowanego czosnku, łyżeczkę ostrej papryki. Wszystko razem giźdamy, starając się nasmarować marynatą każde skrzydełko. Wstawiamy do lodówki na godzinę a następnie wyjmujemy i układamy na blasze smarując  marynatą która pozostała w misce każde skrzydełko. Dla zachowania koloru posypujemy skrzydła papryką słodką w proszku i wstawiamy do piekarnika. Co jakiś czas przekręcamy skrzydełka na drugą stronę żeby z każdej były opieczone. Dziesięć minut przed wyjęciem ( skrzydełka powinny się piec około godziny w temperaturze 180*) smarujemy kuraka  płynnym miodem. Nie powinny się piec z tym miodem dłużej niż dziesięć minut bo zaczną się zdrowo przypalać!

Kurczaka wyjmujemy i zjadamy! Ja osobiście lubię z tradycyjną sałatką jarzynową…mniamiii

Życzę smacznego!