Słodkie Pyrki

Bataty czyli słodkie ziemniory mają nieprzebrane morze beta karotenu, który rozkłada się po spożyciu do postaci witaminy A. Swoją drogą szkoda, że wypite wino nie rozkłada się do tego samego bo z pewnością nigdy bym się nie zestarzała z taką ilością antyoksydantów 🙂 Niestety trzeba przeboleć ten smutny fakt i bardziej skupić się na batatach bo naprawdę warto poświęcić czas w kuchni tej słodkiej bulwie. Mają niski indeks glikemiczny oraz dzięki zawartości luteiny korzystnie wpływają na wzrok.

Dzisiaj bataty faszerowane szpinakiem i prażonymi pestkami słonecznika. Przekrojone na pół bataty pieczemy do miękkości w piekarniku uważając aby ich nie przypalić. Na patelni blanszujemy dwa pokrojone ząbki czosnku i dodajemy szpinak, ja szpinaku nigdy nie żałuję. Prażymy ziarna słonecznika lub pestki dyni na suchej patelni. Kiedy ziemniaki przestygną wydrążam miąższ i wszystko razem mieszam dodając sera. Ja preferuję kozi ale może to być jakikolwiek ser, który mamy w lodówce, pleśniowy czy parmezan. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Tak powstałym farszem napycham wydrążone łódeczki i zapiekam ok 20 minut w piekarniku. Wyjmuję i pałaszuję. Proste i smaczne.

Bon Appetit !