Schab Na Papryce

Dziś niedziela i w większości polskich domów zapewne wjedzie na stół schab. Piszę to z pewnym przekonaniem gdyż od południa kołacze się po pionie grzmot uderzanego tłuczka do mięsa. Rytmicznie, miarowo jak w transie. Około 13.00 zapach smażonego na oleju mięsiwa utwierdza mnie tylko we wcześniejszej hipotezie… sąsiedzi będą dziś jedli schaboszczaki. Schaboszczak…bezpieczna przystań kulinarnej rutyny. Rodacy!…wcale nie musi tak być!

Dziś proponuję przepis prosty i smaczny. Wystarczy przygotować kawałki schabu uprzednio posolone i wrzucić na rozgrzany olej. Dorzucamy na patelnię kilka ząbków czosnku lekko zgniecionych w łupinie aby zapach czosnku omamił nasz schabik. Mięso smażymy na rumiano kontrolując czy nie jest w środku surowe ponieważ kotlety są dość grube i nierozbite. Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na nią dwie papryki pokrojone w cienkie paseczki i dwie cebule. Podlewamy lekko białym winem. Dodajemy dwie spore łyżki miodu i smażymy. Gdy warzywa będą już  miękkie dodajemy dwie, trzy łyżki czerwonego octu winnego i dalej pichcimy. Gdy płyny się zredukują doprawiamy solą, chili w proszku i szczyptą suszonego tymianku. Wykładamy warzywny kitwajsik na talerz i kładziemy na nim schabik. Czosnek w łupinie,  który stał się częścią warzywnego kitwajsu możemy wyrzucić lub wycisnąć wprost do japki bo jest po prostu pyszny!

Smacznego!