Sałatka Z Grillowanym Ananasem

DSC_0722

 

Panie i Panowie chętka na szczupłe i gibkie ciało nie przechodzi nam zupełnie :-)…Z tej okazji skomponowałam sałatkę pełną smaku i dodającą wigoru. Sałatkę doskonałą na przegryzkę w pracy czy lekką kolację. Idealny posiłek dla osób, którzy cenią smak i płaski brzuch 😉

Pierś z kurczaka macerujemy w marynacie. W tym celu mieszamy olej rzepakowy z łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, czosnkiem granulowanym i solą morską. Nacieramy tym mięso i chwilę czekamy aż zaciągnie aromatem. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy odcedzone z marynaty fileciki. Smażymy po obydwu stronach na złoto. Zdejmujemy z patelni i układamy na niej pokrojonego ananasa smarując po każdej ze stron miodem i grillując każdą ze stron. Zdejmujemy ananasa i odkładamy wraz z kurczakiem na potem. Na talerzu układamy różnorakie sałaty. Ja użyłam mix sałat z rukolą. Kroimy ser pleśniowy w niewielkie słupki i układamy na sałacie. Włoskie orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatę. Następnie układamy na niej pokrojonego kurczaka i ananasa. Przygotowujemy sos balsamico. Pół szklanki octu balsamicznego wlewamy do rondelka i redukujemy na ogniu jego objętość o połowę. Następnie dodajemy płaską łyżeczkę miodu i dalej podgrzewamy. Kiedy sos zacznie się lekko zagęszczać zdejmujemy z ognia i studzimy. Polewamy sałatę cienkim strumieniem. Dekorujemy całość kiełkami, np. lucerny 🙂 Gotowe!…z takim posiłkiem stajemy do walki z kalafiorami na udach. Pif paf !!!…kalafior zdetronizowany 😉

Smacznego!