Sałata z Grillowanym Owczym Serem I Truskawkowym Dresingiem

DSC_0280

Pogoda znów nas nie rozpieszcza lecz pomimo to należy zachować czujność. Słońce przegoni deszczowe chmury i znów nam przyjdzie zmierzyć się z letnim negliżem. Zasilając baterie snickersami tylko pozornie sobie dogadzamy. W rzeczywistości pakujemy w organizm wszystko to, co jest nam zbędne do ładnego wyglądu i dobrego samopoczucia. Zaśmiecając się cukrem i tłuszczem roślinnym odbieramy sobie możliwość zjedzenia czegoś pożywnego i zdrowego. Czegoś co usprawni trybiki w naszych drogich ciałkach 😉

Dziś propozycja super prostej i super szybkiej sałaty z serem owczym. Nieśmiało pojawiają się uwielbiane przez nas truskaweczki tak więc postanowiłam włączyć je do kompozycji sałaty. Mix sałat ląduje na talerzu (ja wybrałam te z dodatkiem marchewki aby było kolorowiej), następnie krążki sera opiekamy na suchej, mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po upieczeniu, które trwa dosłownie chwilę, zostawiamy ser na patelni aby nie stracił temperatury. Teraz zajmujemy się dresingiem. 3/4 szklanki octu balsamicznego odparowujemy na ogniu aby zmniejszył o połowę swą objętość i dodajemy płaską łyżkę miodu. Trzymając dalej na ogniu doprowadzamy do stanu kiedy sos zacznie się karmelizować. Wtedy zdejmujemy z ognia i dodajemy dziesięć dużych, zblendowanych  truskawek. Łączymy na gładki sos. Jeśli będzie z tym problem na chwilę wstawiamy na ogień. Sałatę polewamy dresingiem, układamy zgrillowany ser i posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!