Sałata Antydepresant

DSC_0890

 

Jesień raczy nas odcieniami swej chimerycznej natury odbierając powoli dobry nastrój i energię do działania. Słoneczne i upalne dni przez długi czas spotkamy już tylko w snach. Pora zwrócić baczniejszą uwagę na to co jemy aby w przyszłym roku znów jak bumerang nie przyszła „bikini zgryzota” ;-)…Dziewczynki i chłopaczki kiedy najdzie Was ochota na mały grzeszek, który może na starość  pozatykać wasze żyłki i tętniczki…zróbcie antydepresyjną sałatę i pójdźcie pobiegać 🙂

Do sałaty używam mix sałat z rukolą. Dodaję jeszcze troszkę rukoli aby nasycić się jej pysznym ostrawo-orzechowym smakiem. Umytego i lekko osolonego morską solą fileta z łososia piekę w dobrze nagrzanym piekarniku ok 10 min. Upieczoną rybę rozrywam palcami i układam na sałatach. Dodaję owoce granatu i uprażone na suchej patelni włoskie orzechy. Przygotowuję mój ulubiony sos balsamico…tym razem z nuta porzeczki 🙂 Pół szklanki octu balsamicznego redukuję na ogniu do połowy i dodaję dwie łyżki nektaru porzeczkowego. Znów lekko redukuję i dodaję płaską łyżeczkę miodu. Trzymam na ogniu cały czas mieszając…sos się karmelizuje. Kiedy będzie już gęstawy skrapiamy nim sałatę.

Smacznego!