Risotto Z Owocami Morza

Kremowe i wysokobiałkowe…z pewnością niedietetyczne, pyszne risotto z owocami morza. Potrzebujemy dwie paczki mieszanki owoców morza (ja kupuję w Biedronce), które wcześniej rozmrażamy. Do głębokiej patelni wrzucamy masło, tak aby zakryło dno na głębokość kilku milimetrów. Pół papryczki chili i dwa ząbki czosnku kroimy w kosteczkę i wrzucamy na masło. Dorzucamy trzy garście ryżu i na wolnym ogniu podsmażamy tak aby każde ziarenko nasączyło się masłem.  Następnie podlewamy białym winem i od tego momentu nie opuszczamy rondla. Dolewamy trochę wina i znów mieszamy. Ryż będzie absorbował płyny dlatego musimy go podlewać żeby się nie przypalił. Ja podlewam białym winem ale  można także i winem i bulionem. Kiedy ryż będzie kleisty ale jeszcze jędrny dorzucamy rozmrożoną mieszankę. Od tej chwili dzielą nas ułamki sekund do końca. Pamiętamy o tym aby nie rozgotować ryżu.  Owoce morza smażą się tylko chwilę w przeciwnym razie powstaną gumiaki trudne do przeżucia. Na koniec posypujemy natką, szczyptą curry, doprawiamy solą i pieprzem…et voilà!

Smacznego!