Polskie Bolognese

Spolszczona przeze mnie wersja makaronu to doskonały pomysł na pożywny, zimowy obiadek. Przepis oczywiście dopasowany do tali więc mięso drobiowe a makaron pełnoziarnisty. Zamiast tony mięcha…wypełniacze: pieczarki i marchewka.

Do wykonania sosu potrzebna jest nam cebula, którą kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie wrzucam na patelnię pięć pokrojonych drobno pieczarek i podsmażam do momentu aż odparuje z nich woda. Dodaję 25 dag mielonego mięsa drobiowego i podsmażam razem z cebulą i pieczarkami rozdrabniając mięso maksymalnie. Kiedy mięso już będzie rumiane dorzucam trzy ząbki czosnku posiekane drobno, startą marchewkę na tarce jarzynowej i chwilę podduszam. Wlewam 700ml przecieru pomidorowego i dodaję suszone oregano (ja dodaję sporo ponieważ lubię jego smak i aromat) pieprz, sól, łyżeczkę cukru i sporą łyżkę masła (masło uszlachetni smak i sprawi, że sos będzie przyjemniejszy) Mieszam wszystko do połączenia składników i wylewam na ugotowany makaron al dente. Idę za ciosem i posypuję makaron startym Edamem celowo ignorując parmezan  i wsuwam…

Smacznego!