Pieczona Papryka Z Pęczakiem

DSC_0339

 

Czerwone warzywa są dla nas kobiet wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy, które biorą aktywny udział w walce z wolnymi rodnikami. Pozwalają nam dłużej cieszyć się gładką skórą, blaskiem cery i błyskiem oka. Jednak paprykę warto jadać przede wszystkim ze względu na likopen- składnik antynowotworowy. Istotne jest to, że papryka poddawana obróbce termicznej nie traci swoich cudownych właściwości. Jedzmy zatem paprykę w każdej postaci, o każdej porze dnia i komponujmy z niej smaczne, kolorowe posiłki. Dziś propozycja papryki z kaszą i pieczarkami.

Gotujemy na półtwardo dwie garści pęczaka. Na patelni z dwiema łyżkami oleju rzepakowego podsmażamy 10 pieczarek i jedną cebulkę pokrojoną w kostkę. Obcinamy wierzchy w paprykach i te części kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Kiedy papryka będzie lekko miękka dodajemy puszkę pomidorów i dusimy. Wrzucamy trzy pokrojone pomidory suszone z oleju. Dodajemy ugotowanego pęczaka i pół dużej kuli mozzarelli pokrojonej w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, suszonym chili i oregano a także granulowanym czosnkiem. Napełniamy papryki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy olejem i zakrywamy naczynie. Pieczemy ok 45 minut.

Smacznego!