Noworoczne Ciasteczka

DSC_0990

 

Noworoczne ciasteczka zrobione są w podstępny sposób aby prowokować szczęście. Migdały, włoskie orzechy, mak…wszystko to ma nam zapewnić dostatek i płodność na cały rok.

Półtorej szklanki mąki przesiewamy do miski, dodajemy trzy łyżki maku, 4\5 kostki masła, cukier waniliowy, szczyptę soli, dwa żółtka, dwie łyżki cukru pudru i zagniatamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto na płat grubości ok 3 mm i wykrawamy kieliszkiem krążki.

Pianę z białek, które zostały nam od żółtek ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy będzie już sztywna dodajemy dwie spore łyżki cukru pudru i łączymy. Ciasteczka najlepiej jest podpiec 5 minut w piekarniku a potem dopiero wypuszczać troszkę piany  na środek i dekorować orzechem. Następnie znowu wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż się zarumienią.

Smacznego!