Naleśniki Z Jagodami

DSC_0567

 

W upalny dzień są jak kropla wody na pustyni :-)…naleśniki z jagodami…hmmm, pycha! 😉 Lekkie i zdrowe dzięki oszczędnej recepturze 😉

Jagody obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwkrwotocznie, przeciwżylakowo i antyanemicznie ze względu na sporą zawartość żelaza i miedzi. Posiadają także działanie przeciwwirusowe, odkażające i przeciwbakteryjne a także uspokajające. Prozdrowotnych zalet jagody można by wymieniać bez końca…ale oprócz tego, jagody są pyszne 🙂

Naleśniki robię według własnej, dietetycznej receptury. Roztrzepuję jedno jajko, dodaję pół szklanki kefiru i mniej więcej tyle samo gazowanej wody mineralnej. Ciasto zagęszczam ciemną mąką razową. Mniej więcej trzy łyżki. Trzeba to jednak kontrolować ponieważ ciemnego naleśnika jest trudniej zrobić niż pszennego. Ciemna mąka jest mniej elastyczna. Za każdym wylaniem ciasta na patelnię trzeba je ponownie zamieszać gdyż mąka razowa opada na dno. Ciasto powinno być lejące aby nie powstał gruby kluch, który odbierze nam apetyt nawet na jagody 🙂

Upieczone naleśniki smaruję waniliowym serkiem homogenizowanym wymieszanym z jagodami.

Smacznego!