Kurze Udka Na Jarzynce

DSC_0946

 

Kurze udka na jarzynce to przepis na nieskomplikowany obiad dla pasjonatów drobiowego szaleństwa 🙂 Pora na jednogarnkowe  dania jest znakomita, jesień w pełnej krasie i nie jednemu chikenożercy ten pomysł może przypaść do gustu 😉

Kurakowe udka (ilość w zależności od apetytów, tutaj 12 sztuk) myjemy, osuszamy, solimy i umieszczamy na dwa dni w marynacie. Do wykonania marynaty możemy użyć resztek wina, które zostało po imprezie…jednak ja otwieram zawsze świeżą butelkę ;-)…W dużej misce umieszczamy nasze udka, dolewamy szklankę białego półsłodkiego wina (lub jakiegokolwiek wina 🙂 ), kilka łyżek octu winnego, kilka łyżek ciemnego sosu sojowego. Udka posypujemy granulowanym czosnkiem, słodką i ostrą papryką, pieprzem, tymiankiem i kminem rzymskim. Mieszamy mięso z marynatą i przyprawami i odstawiamy do lodówki na dwie doby. W dzień konsumpcji przygotowujemy dużą brytfannę. Na dno naczynia układamy pokrojoną marchew, ziemniaki i cebulę w ćwiartki. Ja uwielbiam warzywa więc daję ich sporo. Solę jarzyny i posypuję je tymiankiem i papryką słodką w proszku. Między jarzynami układam suszoną żurawinkę. Na wierzch wykładam udka, smaruję je musztardą i posypuję dodatkowo słodką papryką w proszku. Wstawiam do piekarnika i piekę ok 1,5 godzinki co jakiś czas przekręcając mięsko na drugą stronę.

Wyjmuję i podaję. Udka są pachnące i aromatyczne. Kurzą nogę można zawinąć w folię i śmiało wynieść do pracy…na zimno smakują równie dobrze 🙂

Smacznego!