Kurczak Z Cebulką i Rodzynkami

Niby trywialne a proste i smaczne. Kuruna kroimy w kostkę i solimy. Mniej więcej jedną podwójną pierś. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i dwie łyżki oliwy. Wrzucamy kuruna i smażymy na złoto. Dodajemy trzy cebule pokrojone w ósemki i garść namoczonych uprzednio w gorącej wodzie rodzynek. Dodajemy duuużą łychę miodu i mieszamy. Następnie dodajemy 20 ml calvadosa i małą łyżkę octu z białego wina. Smażymy do zredukowania płynów. Następnie przykrywamy i pyrlimy aż cebula zmniejszy objętość i lekko zbrązowieje. Dodajemy dwie łyżki śmietany 18% , sporą łyżeczkę musztardy miodowej, szczyptę suszonego tymianku i pieprz. Mieszamy i podajemy…np z pieczywem.

Smacznego!