Krewetkowe Curry

DSC_0674

Wybaczcie Kochani te monotematyczne krewetki…lecz Elżbieta mogłaby jeść je siedem dni w tygodniu :-)…Lekkie różowe robaczki w sam raz na jednego gryza 🙂 W towarzystwie warzyw i brązowego ryżu stanowią kręgosłup dietetyczny każdego sportowca 😉

Nie wiem jak Wy…ale ja uwielbiam curry pod każdą postacią. Dziś propozycja krewetek w curry.

Rozmrażam 20 dag krewetek i odrywam im ogonki. Na patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju rzepakowego podsmażam według twardości następujące warzywa pokrojone w kostkę : dwie marchewki, po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej, jedną cebulę, dwa ząbki czosnku…a na samym końcu dodaję dwie garście mrożonego groszku. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy puszkę pomidorów bez skórki. Prużymy aż się rozpadną i zredukują wodę. Kiedy to nastąpi dodajemy dwie łyżki mleka kokosowego i mieszamy. Następnie dodajemy krewetki i dusimy do momentu aż ugotują się w sosie. Doprawiamy solą morską, suszonym chili, słodką i ostrą papryką w proszku…i oczywiście curry 🙂 Ja wsypuję sporo, lubię ten smak i ostrość jaką daje. Krewetkowe curry podaję z brązowym ryżem, jest bardziej wartościowy i lepiej czyści jelitka od zwykłego białego ryżu 😉

Smacznego!