Krewetki W Sosie Pomidorowo-Paprykowym Z Czerwonym Ryżem

DSC_0558

 

Krewetki…jedno z moich ulubionych produktów, które za każdym razem radośnie poddaję obróbce w kuchennym zaciszu. Idealne dla usportowionej dziewczyny i wysportowanego chłopaka :-)…Dziś w formie gulaszu z czerwonym ryżem.

Siekamy drobno jedną cebulę, dwa ząbki czosnku i zalewamy to trzema łyżkami oleju rzepakowego. Dodajemy soli morskiej, papryki słodkiej w proszku i ostrej papryki w proszku. Mniej więcej po pół łyżeczki. Cebulę i czosnek wrzucamy do rondla i dodajemy łyżeczkę miodu. Pół czerwonej papryki siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do pyrcącej  się cebuli. Kiedy papryka zmięknie dodajemy puszkę pomidorów bez skórki i pyrcimy dalej :-)…Sos powinien zredukować wodę do nieco gęstszej konsystencji. Dodajemy po łyżeczce siekanej bazylii i natki pietruszki. Dodajemy łyżkę śmietany. Wrzucamy rozmrożone wcześniej krewetki z pourywanymi ogonkami do sosu i dusimy póki będą gotowe. Sprawdzamy smak sosu i ewentualnie dosmaczamy go jeszcze solą i paprykami. Wyrzucamy na talerz obok ryżu i…gotowe!

Smacznego!