Krem Z Batatów

Kochane dziewczęta…czy może być coś równie pasjonującego jak dostarczanie naszemu organizmowi wartościowych, zdrowych a jednocześnie smacznych posiłków?…Pielęgnacja od wewnątrz to podstawa naszego dobrego samopoczucia, wigoru i promiennej cery. Dziś w menu krem z batatów…a te jak wiemy, lub nie wiemy….są bogactwem beta karotenu, który po spożyciu zamienia się w organizmie w witaminę A…a witaminy A to ja już nie muszę reklamować. Posiłki pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego sa pyszne i sycące i na takie Was namawiam. Jak się chłop zbuntuje…wrzućcie mu plasterek salami…niech pozna dobre serce. Do przygotowania kremu z batatów potrzebujemy dwóch dużych, upieczonych batatów, około litra bulionu warzywnego. Do garnka, w którym będziemy gotować naszą zupkę wlewamy na dno dwie łyżki oleju i podsmażamy lekko jedną cebulę i trzy ząbki czosnku posiekane w kostkę. Obieramy bataty, kroimy w kostkę i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 20 min i studzimy. Następnie ścieramy kawałeczek imbiru, dodajemy dwie łyżki masła z orzechów arachidowych, sporo pieprzu cayenne, doprawiamy solą morską i zabielamy mleczkiem kokosowym. Wszystko miksujemy na gładką masę i sprawdzamy czego brakuje. Ja najczęściej czuję niedostatek soli i pieprzu cayenne, czasem wsypię odrobinę czosnku granulowanego. Lubię też pieprz grubo zmielony. Obowiązkowo wyciskamy sok z połowy limonki.

Gotowy krem posypujemy pistacjami, polewamy oliwa i …voila!…szamiemy zapamiętale 🙂

Smacznego !