Kolorowe Conchiglioni

Te nadziewane muszle to doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację.

Dwadzieścia muszli makaronowych gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy na półtwardo (ok. 6min). Przelewamy go zimną wodą i odstawiamy na potem. Do farszu wykorzystuję jedną cebulkę pokrojoną w kostkę, którą podsmażam jako pierwszą. Następnie dorzucam na patelnię pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę i pół żółtej, siedem plasterków dobrej szynki także kroję w kostkę i dodaję do cebulki i papryki. Kroję w kostkę kilka dużych pieczarek i one także lądują na patelni. Gdy wyparuje sok z pieczarek doprawiam wszystko solą i pieprzem. Z ziół wykorzystuję świeży tymianek, bazylię i natkę pietruszki. Wszystko razem mieszam i zdejmuję z patelni. Dodaję 20 dag białego sera półtłustego lub tłustego (z chudym typu light niestety dobre nie jest:-), mieszam wszystko i napycham gotowym farszem muszle, które układam w naczynku żaroodpornym jedna obok drugiej. Teraz tylko sosik ukręcę i na to konto siekam drobno cebulkę i 3 ząbki czosnku (tak, tak…czosnek i tu jest obecny:-). Podsmażam na patelni z olejem lub oliwą i zalewam to sosem pomidorowym (ok500ml), dodaję łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Następnie dodaję sól, pieprz, cukier i czerwona słodką paprykę. Mieszam sos i wylewam go na muszle. Wkładam do piekarnika na 15 min. Ścieram żółty ser, wyjmuję naczynie i obsypuję muszle. Zapiekam jeszcze 10 min…i gotowe!