Kacza Pierś z Sosem Pomarańczowym

Filet z kaczki nie jest tak popularny jak ten z kurczaka gdyż nie jest to produkt masowy a jego przyrządzenie wymaga specjalnej taktyki. Zachęcam jednak do wypróbowania przepisu bo jest naprawdę wdzięczny:-)…mnie osobiście kaczka kojarzy się z kuchnią babci, lekko już zapomnianą…czerniną.

Filet z kaczki nacinamy w kratkę od strony skórki, solimy, pieprzymy, okładamy świeżymi gałązkami  tymianku i zalewamy czerwonym winem. Tak zamarynowane mięso trzymam dobę w lodówce.

Filety wyjmuję i osuszam nieco. Na suchej, bardzo mocno rozgrzanej teflonowej patelni smażę filety po kilka minut z każdej strony, zaczynając od strony skórki. Następnie filety owijam folią aluminiową, każdy osobno i wkładam do piekarnika na pół godzinki.

Na patelni na której wytopił się tłuszcz dodaję wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy, otartą skórkę z połowy pomarańczy i i drobno pokrojone cząstki trzeciej pomarańczy pozbawione błonek. Dodaję łyżkę miodu, kieliszek octu balsamicznego, dwa kieliszki nalewki z malin, doprawiam solą i pieprzem. Zagęszczam sos łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Filety kroję na plasterki i polewam sosem pomarańczowym.

Na zdjęciu propozycja z buraczkami oraz placuszkami ziemniaczanymi z wczorajszego puree smażonymi na oliwie.

Smacznego!