Jurny Szparag

DSC_0253

 

Pełen żywotności, namiętny, zmysłowy…taki jest jurny szparag. Według starych wierzeń potrafi rozbudzić nawet najbardziej leniwego kochanka i wprawić jego krwiobieg w szaleńczy pęd ku prokreacji. W praktyce niestety bywa z tym różnie 😉 Nie zmienia to jednak faktu, że warzywo to jest pyszne pod każdą postacią i warto je często jadać. Dziś propozycja szparaga owiniętego prosciutto, podanego na sosie koperkowym.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Zawijamy w plaster prosciutto kilka szparagów i przewiązujemy szczypiorem uprzednio sparzonym wrzątkiem. Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy szparagi pod przykryciem kilka minut. Do jogurtu naturalnego dodajemy pęczek posiekanego kopru, łyżeczkę majonezu i szczyptę soli. Sos wylewamy na talerz, transportujemy szparagi i posypujemy parmezanem.

Smacznego!