Jarski Bakłażan

DSC_1047

 

Aromatyczne warzywa zatopione w sosie pomidorowym zapieczone w  łódce z bakłażana…danie lekkie w sam raz na ciepłą kolację lub przystawkę. Jeśli ktoś nie może obejść się bez kotleta faszerowany bakłażan może stanowić pyszny dodatek.

Dwa bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Bakłażanowe dudy solimy i wstawiamy do piekarnika na dziesięć minut na opcję z grillem. Wydrążony miąższ kroimy na małe kawałki i solimy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka zmięknie dorzucamy pokrojony w drobną kostkę kawałek papryki czerwonej. Następnie dokładamy drobniutko pokrojone dwa ząbki czosnku i chwilę podsmażamy. Dorzucamy garść pokrojonych czarnych oliwek a także osiem pokrojonych w kostkę dużych pieczarek i smażymy aż wyparuje z nich nieco wody. Dokładamy pokrojony miąższ z bakłażana i smażymy do chwili aż miąższ zacznie się rozpadać i tworzyć z innymi warzywami jednolitą masę. Teraz dokładamy pomidory z puszki i rozdrabniając na patelni smażymy aż zredukują się płyny i masa będzie gęsta. Doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru i szczyptą suszonego chili według uznania oraz wrzucamy suszone oregano. Dokładamy pokrojoną w kostkę dużą kulę mozzarelli i szybko transportujemy farsz do bakłażanowych łódeczek. Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku.

Smacznego!