Eko Frytasy

DSC_1293

Dawno nie zamieszczałam nowych propozycji smakowych lecz dziś postanowiłam podzielić się z Wami moim pomysłem na eko frytki 🙂

To bardzo prosty i smaczny pomysł na danie samodzielne lub dodatek do mięsa czy ryby. Jest o niebo zdrowszy od tradycyjnych opitych olejem ziemniaczanych frytek, bardziej odżywczy no i najważniejsze ;-)…to lipidowy fałdopochłaniacz 🙂

O tej porze roku moje eko frytaski są najlepsze ze względu na młode warzywka, które są już wszędzie dostępne. Do przyrządzania frytek używam marchewki i pietruszki. Śmiało można użyć także ziemniaków. Obieram korzenie marchwi i pietruszki, myję i kroję w cienkie słupki. Wykładam na teflonową blachę do uprzednio nagrzanego piekarnika. Warzywa zostawiamy do momentu aż wchłoną wodę. Następnie wyjmujemy blachę i leciutko skrapiamy olejem rzepakowym nasze warzywa. Posypujemy solą morską oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko razem delikatnie mieszamy i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy jakieś 20 minut w bardzo wysokiej temperaturze do zezłocenia. Do eko frytasków najbardziej lubię sos, który przygotowuję z jogurtu greckiego, zmiażdżonego ząbka czosnku, koperku i szczypty soli morskiej.

Smacznego 🙂