Drobiowy Filet Z Pęczakiem

DSC_0830

 

Drogie Panie…Przemili Panowie…jak zapewne zdążyliście się już zorientować…po ciepłej słonecznej pogodzie został już tylko siwy dym. Niestety jesień zbliża się dużymi krokami…i jak zwykle nie ma na to rady. Czujnym nosem węszę problemy natury żywieniowej ;-)…Brak słońca, chłodniejsze dni…to wszystko może powodować zmianę w naszym menu na niekorzyść Szanownej Pupencji ;-)…Jednak aby do przyszłego lata rozmiar naszych jeansów pozostał ten sam…zachęcam do jedzenia kasz. Bogate w mikroelementy i skutecznie wypełniające żołądek kasze…są świetnym sposobem na zachowanie szczupłej sylwetki bez katorżniczego ssanka w brzuszku. Dziś w propozycji filet drobiowy w pomidorowym sosie z papryką i pieczarkami.

Filet myję, przekrawam wzdłuż i solę solą morską. Układam w naczyniu żaroodpornym. W rondelku na łyżce oleju rzepakowego podduszam pół cebulki i dwa ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę. Kiedy lekko zmiękną dodaję cztery pieczarki i pół czerwonej papryki pokrojonych w kostkę. Po kilku minutach duszenia dokładam puszkę pomidorów bez skórki i pitraszę dalej aż pomidory się rozpadną i zredukują wodę. Doprawiam solą morską, słodką i ostrą papryką, pieprzem i suszonym oregano. Filety zalewam sosem po czym wstawiam do piekarnika na pół godzinki. Kaszę gotuję według przepisu…skracam nieco czas by była al dente. Pięć minut przed wyjęciem filetów z piekarnika przykrywam każdy kawałek mięsa plasterkiem sera żółtego. Wykładam na talerz filety, kaszę i rozkoszuję się tym chudym posiłkiem w nadziei, że o 22.30 nie chwyci mnie nieodparte pożądanie do mlecznej czekolady z orzechami laskowymi 🙂

Smacznego!