Dostojnik Łosoś

Łosoś to łosoś, wiadomo wartość sama w sobie i reklamy nie potrzebuje. Jednak czasem staje się nudny i przewidywalny. Dziś w wersji słodko-pikantnej.

Filet łososia lub stek myjemy i nacieramy solą. Odstawiamy i bierzemy się za marynatę. W tym celu siekamy pół papryczki chili, kawałeczek imbiru i dwa ząbki czosnku. Dodajemy trzy łyżki oliwy i łyżkę miodu. Mieszamy dokładnie i smarujemy rybę całością marynaty. Wstawiamy do piekarnika na 20  min. Rybę mamy z głowy więc bierzemy się za dodatek do niej. Małą cebulkę kroimy w półplasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy dwie marchewki i jedną małą cukinię pokrojone w cienkie plastry. Oprószamy solą i mieszamy. Zakrywamy rondel pokrywką i prużymy 15 min do miękkości. Jeśli warzywa przywierają do dna podlewamy odrobiną wody. Marchew i cukinia fantastycznie się komponują dając lekko słodkawy podatek do ryby. Cebula zaś dodaje im charakteru. Wszystko tworzy przyjemną dla podniebienia kompozycję.

Upieczoną rybę wyjmujemy na talerz i dodajemy cukinio-marchewkę.

Smacznego!