Dorada Na Letnich Warzywach

DSC_0695

W poniedziałki moja radość tworzenia i kulinarna fantazja ulegają przytępieniu. Nic na to nie poradzę…tak jest co tydzień. Fantazje schodzą na bok ustępując miejsca pierwotnej chęci zaspokojenia głodu. Takim sposobem powstała Dorada pieczona na letnich warzywach. Letnie warzywa to szumna nazwa mieszanki Hortex pt. „leczo” 🙂 Rozmrażam więc torbę z leczo, jeśli mam świeżą paprykę, cukinię, cebulę to także dokładam. Jeśli nie posiadam, torba musi wystarczyć. Po Doradę udaję się do Biedronki, ryby z Biedronki nigdy mnie nie zawiodły…no i Biedronka jest zawsze tak blisko 🙂 Kupuję tackę z dwiema sztukami ryby, myję je, ucinam łby i ogony. Ostrym nożem nacinam kilka milimetrów w głąb ciała denatki. Następnie nacieram solą morską, papryką ostrą i słodką oraz granulowanym czosnkiem. Rozmrożoną mieszankę leczo podduszam pięć minut na patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Doprawiam suszonym tymiankiem, suszonym czosnkiem i solą morską. Warzywa wykładam do naczynia żaroodpornego i układam na nich ryby. Piekę ok 20-25 minut w nagrzanym piekarniku.

Smacznego!