Ciasto Marchewkowe

DSC_0777

 

Wilgotne, miękkie, pyszne…marchewkowe ciasto z brzoskwiniami. Bogactwo beta karotenu działającego antyoksydacyjnie, wspomagającego immunologię i wzrok. Po co jeść ciastka, które nic nie wnoszą do naszego organizmu za wyjątkiem opony z tłuszczu?…jedzmy z głową 😉

Do zrobienia ciasta potrzebne nam będą: cztery średniej wielkości marchewki, szklanka mąki pszennej, szklanka mąki razowej, cztery jajka, pół szklanki cukru, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki oleju, dwie brzoskwinie i pół łyżeczki cynamonu.

Do dużej miski sypiemy mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugim pojemniku ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. W trzecim pojemniku ścieramy marchew na tarce o drobniutkich oczkach. Dodajemy ubite jajka do mąki, następnie dolewamy olej, wsypujemy marchew i wszystko starannie mieszamy. Uzyskaną masę transportujemy do natłuszczonej blachy  i wyrównujemy powierzchnię. Wbijamy w ciasto cienkie półplasterki brzoskwini. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Smacznego!