Chudy Naleśnik

DSC_0313

 

Chudy naleśnik to odtłuszczona forma tradycyjnego naleśnika z serem. Bardzo chętnie zabieram Chudego do pracy jako drugie śniadanie. Jest syty ale nie obciążający. Z dodatkiem aromatycznych truskawek jest boooski…i nie powoduje wyrzutów sumienia 😉

Ubijam jedno jajko, dodaję do niego w takich samych proporcjach gazowanej wody mineralnej i kefiru (mniej więcej po pół szklanki). Dodaję mąki razowej tyle, żeby ciasto było lejące ale nie za rzadkie. Mniej więcej jak gęsta śmietana. W cieście z mąki ciemnej to jest największa trudność, ponieważ  nie jest ona tak „elastyczna” jak pszenna. Nie dodaję ani cukru ani soli, ponieważ tego nie potrzebuję. Smażę cienkie naleśniki na bardzo mocno rozgrzanej patelni teflonowej z łyżką oleju rzepakowego, który zlewam bezpośrednio przed wylaniem ciasta. Po usmażeniu naleśniki stygną a my produkujemy farsz.

Kostkę chudego twarogu rozgniatamy z łyżką miodu i smarujemy placki. Z brzegu układamy pokrojone truskawki i zwijamy naleśnika w rulon. Tak oto powstaje najbardziej dietetyczny z naleśników 🙂

Smacznego!