Chili

Prosty przepis na chłodne wieczory bo rozgrzewa nieziemsko:-)

Dwie cebule i dwa ząbki czosnku siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Dodajemy dwie papryczki chili drobno posiekane i chwilę podsmażamy z cebulką i czosnkiem. Wrzucamy na patelnię  półtorej łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki papryki ostrej i pół słodkiej oraz szczyptę pieprzu. Następnie dodajemy pół kilograma mielonej wołowiny i smażymy na brązowo. Dodajemy jedną paprykę czerwoną pokrojoną w paski. W między czasie miksujemy słoik suszonych pomidorów z połową szklanki wody i dokładamy do mięsa. Dwie puszki odsączonej fasoli czerwonej także lądują na patelni ( ja ugotowałam czerwoną fasolę samodzielnie). Dodaję jeszcze niepełną szklankę przecieru pomidorowego i mały koncentracik 30% Łowicz. Wszystko smakuję i poprawiam ewentualne niedociągnięcia smakowe. Wylewam cały  kitfajsik do naczynia żaroodpornego i zapiekam godzinę. Podaję z ciemną bułką. Polecam!