Całkiem Sympatyczny Makaron

DSC_1373

 

To, że jest to całkiem sympatyczny makaron przyszło mi namyśl kiedy wkładałam do ust drugi kęs na widelcu. Drugi kęs zawierał ułamek brokuła i to pewnie dlatego tak sobie pomyślałam 🙂 Sympatyczny makaron jest dość  prosty w przygotowaniu i zawiera wszystko to, co dobre dla naszego zdrowia. Jest dobry także dla biegacza…ale lepiej zjadać go po biegu gdyż nieco obciąża brzuszek 😉 to pewnie ze względu na obecność śmietany, która jest raczej niezbędna acz kłopotliwa 😉

Potrawa składa się z makaronu penne wielozbożowego ugotowanego al dente, mini marchewek, brokuł i łososia. Makaron gotujemy kilka minut w wodzie nieosolonej. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę oliwy, solimy i wstrząsamy. Wkładamy go do garnka i przykrywamy pokrywką aby nam nie wystygł. Marchewki i brokuła gotujemy na półtwardo, po czym rozdzielamy to drugie na malutkie różyczki. Łososia smażymy na patelni po obydwu stronach kilka minut (zamarynowanego wcześniej w soli i soku z cytryny). Odstawiamy aby wystygł, redukujemy drastycznie tłuszcz na patelni i dodajemy marchewkę i brokuła. Solimy, mieszamy delikatnie aby warzywa nasiąknęły zapachem łososia z patelni i dodajemy śmietanę 18%. Ja zużyłam duży kubek śmietany na całą paczkę makaronu 400 g. Sos doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą morską i dodajemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Rybę delikatnie dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sosu. Całość razem delikatnie mieszamy z makaronem i wykładamy na talerz. Gotowy makaron posypujemy świeżo mielonym pieprzem i parmezanem…Voila!

Smacznego!