Bożonarodzeniowe Ciasteczka

Są łatwe, pyszne, kruche, mogą stanowić  niezobowiązujący upominek świąteczny lub ozdobę choinkową.

Półtorej szklanki mąki pszennej przesiewamy do miski, dodajemy torebkę cukru waniliowego, dwa żółtka, dwie łyżki cukru pudru, dwie łyżki maku, szczyptę soli i 4\5 kostki zimnego masła. Ciasto szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie zaczyna się zabawa! Do połowy ciasta możemy wsypać kakao lub wiórki kokosowe, co kto lubi. Rozwałkowujemy ciasto na grubość kilku milimetrów i wykrawamy foremkami pożądane kształty. Wykładamy ciastka na blachę z pergaminem i pieczemy ok 20 min do lekkiego zrumienienia. Kiedy ciastka przestygną możemy posypać  je cukrem pudrem, zatopić w czekoladzie lub ozdobić cukrowymi pisakami jak na zdjęciu.

Smacznego!