Bomba Witaminowa

Bomba witaminowa to nazwa pysznego kremu z pieczonej papryki i pieczonych pomidorów.  Wonna i esencjonalna jest świetnym pomysłem na przystawkę bądź zupkę. Właśnie teraz gdy pomidory są najlepsze warto ją przyrządzić.

Do garnka wlewamy ok 5 cm wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy jedną  cebulkę pokrojoną w kostkę, gdy cebulka lekko się zarumieni wrzucamy ją do garnka z wodą.

Na blasze rozkładamy trzy papryki wydrążone z gniazd, skórką do wierzchu i kilogram pomidorów pokrojonych w ćwiartki( polecam karmazyny lub bawole serca) oraz cztery ząbki czosnku w łupinie.  Polewamy warzywa oliwą i posypujemy suszonym tymiankiem. Wstawiamy blachę do piekarnika na 40 minut a ostatnie 10 minut pieczemy na opcji z grillem. Kiedy warzywa lekko przestygną ściągamy skórkę z papryki i wyciskamy czosnek z łupinek .  Pomidory wrzucamy do garnka z cebulką, dodajemy paprykę, czosnek i sos z dna blachy. Gotujemy wszystko 10 minut i całość miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy sól do smaku, cukier, pieprz, słodką paprykę, łyżkę koncentratu pomidorowego, świeży tymianek i łyżkę oliwy.

Zupkę podaję z pokruszonym serem pleśniowym, kleksem  jogurtu i uprażonymi na patelni pestkami dyni, dokładnie tak jak na zdjęciu.

Smacznego!