Bigos wytrawny

Danie dla wielbicieli kapusty bez zbędnego nakładu różnorakich mięsiw za to z dodatkiem kolorowej fasoli.

Garść fasoli białej i czerwonej zalewamy wodą i po upływie doby możemy brać się za naszą kapustkę. W tym celu opłukujemy pod bieżącą wodą kilogram poszatkowanej  kwaszonej kapusty i wrzucamy ja do garnka na dnie którego są trzy rozgrzane łyżki oleju. Dodajemy po garści śliwek suszonych i wędzonych,  liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i podlewamy wodą lub bulionem gdyż kapusta zaabsorbuje płyny. Namoczoną fasolę gotujemy do miękkości.  Kapusta uroczo perkoce w garnku a my na patelni podsmażamy 5 plastrów wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i dodajemy do kapusty. Duuużą cebulę tniemy w pióra i blanszujemy a następnie dodajemy do niej 10 pieczarek pokrojonych w kostkę i zasmażamy. Dokładamy wszystko do kapustki. W małym garneczku gotujemy wodę i wrzucamy do niej sporą garść suszonych grzybków. Następnie osączamy, kroimy drobno i wrzucamy do gara.  Całość doprawiamy dwiema łyżkami powideł śliwkowych i kieliszkiem calvadosa. Wsypujemy łyżkę papryki słodkiej, solimy, pieprzymy i dorzucamy  ugotowaną fasolę. Na koniec dodajemy świeżego tymianku. Elegancko wszystko mieszamy i próbujemy. W razie niedociągnięć smakowych ufając naszej intuicji dokładamy czego potrzeba.

Smacznego!